8-10.9. Ylläksen tori- ja metsäpäivät

Metsätalous tarjoaa toriväelle mm. ehtaa tirripaistosta ja parkkuuesityksiä Kellokkaassa järjestettävillä tori- ja metsäpäivillä. Kuva: Anneli Ovaskainen

Lapin käsityöntekijöitä kokoontuu Yllästunturin luontokeskus Kellokkaan torille syyskuisena viikonloppuna. Silloin pääsee tutustumaan itse tekijöihin, kun he esittelevät taitojaan ja myyvät aitoja Lapin käsitöitä ja luonnontuotteita.

Savottakierrokselle vaikka pyöräillen

Varaslähdöstä vastaavat alueen savottakämpät. Tänä vuonna pääsevät kävijät osallistumaan jo keskiviikosta alkaen pyöräillen tai autolla lähialueen savottakierrokselle. Sieltä voi halutessaan varata saunavuoron, nauttia saunan ihanasta lämmöstä ja tunnelmasta.

Varsinainen tapahtuma alkaa perjantaina luonto- ja metsäluennoilla. Tapahtuma huipentuu Jukka Lampelan kämppäorkesterin Savotan Sävel -konserttiin. Lauantaina voi viettää aikaa torilla pitempään, sillä luvassa on jousiammuntaa, linnunpöntön tekoa ja lähes koko päivän erilaisia musiikkiesityksiä ja kansantanssia.

Lapsille on järjestetty monenmoista tekemistä kasvojenmaalauksesta elokuviin. Sunnuntaina Lankomiehet ystävineen porisevat savotta-ajoista, parkkaavat puita, tarjoilevat tirripaistosta ja tietysti villitsevät torikansaa mahtavilla mieskuoroesityksillään. Tänä vuonna kisaillaan parhaista karjalanpiirakoista.

Moottorisahalla eläimiä

Torinäytöksistä ja työpajoista löytyy monipuolista tekemistä.

Veistostaiteilija Kalle Lindholm loihtii moottorisahalla eläimiä karhusta kotkaan. Maaret Rantapelkonen valmistaa keramiikasta kiuastonttuja ja kattilavahteja. Arja Köngäs ohjaa joogatunteja ja hän loihtii myös kasvomaalauksia. Eräopas Paula Siepin retkillä tutustutaan luonnonrohtoihin. Artesaani Helvi Juujärvi esittelee luovien huovutustöiden tekoa. Tarja Marjeta puolestaan tuntee koukkuamisen salat ja pirtanauhan teon.

Tapahtumakävijä voi nauttia Suomen luontovalokuvauksen uranuurtajan Hannu Hautalan Metsäpoika-näyttelystä ja retkeillä myöhemmin myös Pallakselle ja Hettaan katsomaan mestariluontokuvaajan myöhempien vuosien teoksia.

Tapahtuman järjestävät Metsähallitus, Yllästunturin luontokeskus Kellokas ja Villipohjola Cafe & Restaurant.

Lappilaisen pääset lukemaan maksutta täältä.