Lupa tappaa

Jättipalsamin kukka on kieltämättä kaunis, mutta kasvi itse kuuluu maastosta kitkettävien joukkoon. Kuva: Panu Kunttu

Vieraslajit ovat kasveja, jotka eivät perinteisesti kuulu siihen maastoon, jossa niitä näkyy. Ne on joku tuonut mukanaan, ajatuksenaan ehkä kaunistaa pihaa tai piennarta. Vieraslajit ottavat kuitenkin usein vallan muusta kasvillisuudesta ja levittäytyvät vieden mennessään perinteiset lajit. Suomessa näitä ei-toivottuja kasveja voidaan vielä torjua ja elokuussa ehtii vielä ryhtyä listimään.

Monien lajien kitkeminen on tehokkainta silloin, kun niiden siemenet eivät vielä ole ehtineet kypsyä. Esimerkiksi jättipalsamin kasvustot hävitetään kitkemällä kasvit yksitellen, viimeistään kukinta-aikaan.

– Hentojuurinen jättipalsami on kiitollinen kitkettävä, sillä sen versot irtoavat maasta helposti eikä erityisiä suojavälineitäkään tarvita. Jos siementäviä yksilöitä ei seuraavana vuonna kehity, kasvi häviää tavallisesti paikalta muutamassa vuodessa, kertoo WWF:n suojeluasiantuntija Panu Kunttu.

Vieraskasvilajeja ovat myös kurtturuusu, lupiini.

Teksti: Riitta Kemppainen-Koivisto

Lappilaisen pääset lukemaan maksutta täältä