Sometusta Portugalissa

Sodankylän nuorten ryhmä kävi Portugalissa oppimassa lisää nuorten some-käyttäytymisestä.

Sodankylän nuorisovaltuusto heitti vuosi sitten ilmoille ajatuksen kansainvälisestä nuorisovaihdosta. Näin pääsi joukko innokkaita sodankyläläisnuoria yhdessä nuoriso-ohjaajien kanssa haaveilemaan, suunnittelemaan ja valmistelemaan vaihtoa. Yhteistyökumppaniksi löytyi MoveT+ -järjestö Portugalin Guimaraesista ja rahoitusta ryhmä sai Euroopan unionin Erasmus+ Youth in Action –ohjelmasta.

– Lähdimme matkaan lopulta 15 nuoren ja 3 ohjaajan voimin 12.lokakuuta. Reissun tavoitteena oli selvittää, miten sosiaalinen media vaikuttaa nuorten itsetuntoon. Saimme pohtia erilaisia some-profiileihin liittyviä mielikuvia, tutkia katugallupin avulla portugalilaisten sosiaalisen median käyttöä sekä oppia tietoturvallisuudesta. Mieleenpainuvaa oli somettoman päivän viettäminen, jolloin panostettiin kohtaamaan toiset kasvotusten, kertovat matkalla mukana olleet nuoret.

Flashmob somesta

Viikon aikana ryhmä ehti tutustua portugalilaisiin perinneruokiin ja Guimarãesin kaupunkiin.

– Toteutimme myös flashmobin, jonka aiheena oli What is it to be #connected?.

Ryhmä sai reissulta uusia kokemuksia ja ystäviä.

– Reissu opetti meitä olemaan itsenäisempiä, toimimaan ryhmässä uusien ihmisten kanssa ja soveltamaan englantia puheessa. Huomasimme myös sosiaalisen median vaikuttavan eri kulttuureissa eri tavalla. Yleisfiilis reissusta on hyvä, ja voisimme lähteä vaikka heti uudestaan, jos vain olisi mahdollisuus.

Teksti: Elina Pulkkinen, Sina Roinesalo, Aino Rouhiainen, Laura Siirtola, Igor Merz.
Kuva: Anniina Marjala

Pääset lukemaan Lappilaisen maksutta täältä