Sodankylään suunnitteilla olevaa 500 asukkaan älykylää luotsaa Juri Laurila. Hänen mukaansa Arctic Smartness Village Oy:n älykyläkonsepti on saanut paljon huomiota osakseen ja energiaomavaraisesta, ympäristöystävällisestä ja elinvoimaisesta asumisen mallista voi muodostua tulevaisuudessa merkittävä asumisen muoto. Älykylässä asukkaat huolehtivat taloudellisuudesta ja asumisen mukavuudesta yhdessä.
– Mukaan on saatu merkittävä verkosto toimijoita, joiden avulla kylän perustaminen on askeleen lähempänä toteutumistaan, kertoo Laurila uudesta tulevasta asumiskonseptista.
Kunnat mukaan
Älykylä perustuu osin markkinaehtoiselle pohjalle, joka voi nostaa kuntien imagoa edelläkävijänä ja houkutella kuntaan uusia asukkaita. Uudenlaista asumisen mallia on kaavailtu myös maaseudun uusasuttamiseen. Konsepti on herättänyt ajatuksen tuottaa uudella tavalla SOTE -palveluita, aluelautakuntamallin mukaisesti, kotouttaa maahanmuuttajia ja luoda monitieteellinen kehittämisympäristö. Yhteisöllisyyttä voi lisätä kylässä käyttöön otettava oma virtuaalivaluutta.
Pysyvää tutkimusta alueelle
Vaasan yliopisto aloittaa älyverkon suunnittelun, jossa tavoitteena on tutkia ihmisten arkea ikään kuin elävässä laboratoriossa. Asumisesta tehdään mahdollisimman hiilineutraalia, kun itse tuotetaan energiaa vain uusiutuvista lähteistä, vähennetään kulutusta ja suositaan puuta rakentamisessa. Kaikessa suunnittelussa on tarkoitus minimoida vaikutukset ympäristöön ja ilmastoon.
Kalankasvatusta ja kasvihuoneita
Tulevan älykylän alueelle on suunniteltu kalankasvatusta ja kasvihuonetuotantoa. Nämä on tarkoitus sijoittaa maan alle, jolloin säästetään merkittävästi lämmitysenergiaa. Valaistus hoituu LED -teknologialla, joka mahdollistaa myös kasvien kerroskasvatuksen. Suljetun kierron järjestelmät eivät aiheuta myöskään ympäristökuormitusta.
– Seuraavassa vaiheessa on tarkoitus perustaa osuuskunta, tehdä aluetaloudellinen vaikutusten arviointi, maankäyttösopimukset ja aloittaa aluesuunnittelu. Rakentaminen voisi alkaa vuoden 2020 aikana. Tällaisen pilotin saaminen Lappiin ja Sodankylään toisi positiivista imagohyötyä, ja nyt vielä on tehtävä tämän eteen työtä, selvitää Laurila älykylän kehittämistyön vaihetta.
(Toim. huom.) Pääset lukemaan Lappilaisen täältä. Ei maksa mitään, eikä tarvitse kirjautua mihinkään, eikä jahdata sinun evästeiden perään 🙂 . Jos luet kännykällä, lataamalla ISSUU sovelluksen lukeminen onnistuu sujuvammin.