Sovussa hiihtäjät, ratsastajat ja kelkkailijat

Metsässä liikkuvien lisäksi myös hevoset nauttivat luonnossa liikkumisesta ja meillä Lapissa se onnistuu. Kuva: Elina Kinisselkä

Toisiaan kunnioittaen maastoon kyllä mahtuu.

Tämä on ollut ilo huomata Mäntyvaara-Korkalovaaran ulkoilualueella, jossa on hiihtolatuja sekä kelkkareitti. Mäntyvaaran alueen ratsastajat käyvät maastoilemassa omia polkujaan tällä metsäalueella ja joutuvat siirtymään yhdessä kohdassa kelkkareittiä pitkin pienen matkan sekä ylittämään ladun toisessa kohdassa päästääkseen talven aikana tehdylle ratsastuspolulle.

Kelkkailijat näkevät ratsukon, hiljentävät vauhtia ja kunnioittavat hevosella liikkuvaa ymmärtäen, että hevoselle kelkan kohtaaminen voi olla todella pelottava tilanne. Tämän talven kelkkailijat ovat myös ymmärtäneet, ettei heti ohitustilanteen mentyä laiteta kaasua pohjaan parin metrin päässä, vaan matka jatkuu rauhallisesti.

Ylitykset turvallisiksi

– Myös hiihtoladun joudumme ylittämään yhdestä kohdasta. Hiihtäjät ovat olleet hyvin ymmärtäväisiä ylitykseen, hymyillen ihailleet ja ihmetelleet hevosiamme, eikä laturaivosta ole ollut tietoakaan eikä latupohja kärsinyt tästä ylityksestä. Tämä on ollut tarkoituksemme, kertoo heppansa kanssa usein metsämaastossa liikkuva Biritta Lyöri.

Myös hevoset nauttivat erilaisesta liikunnasta, metsässä liikkumisesta ja lumihangessa käveleminen on hyvää lihastreeniä. Tästä johtuen metsään on tehty omat polut niin, että pohja on hyvä ja turvallinen hevosen kävellä. Kelkoilla ajo pilaa polun, sillä kelkanjälki kelistä riippuen voi muuttua niin kovaksi, että hevosen on vaikea mennä ja se voi vahingoittaa jalkojaan. Onneksi näitä kohtia ei ole ollut monia ja suurin osa kelkkailijoista pysyy reitillä.

– Ihanaa ymmärrystä on ollut asiassa tänä talvena. Toivottavasti tilanne jatkuu ennallaan ja me kaikki ulkoilusta ja maastosta nauttivat, niin ihmiset kuin eläimet, voimme jatkaa näin iloisella mielin. Kesän tultua kelkat ja hiihtäjät vaihtuvat lenkkeilijöihin ja koirien ulkoiluttajiin. Luonnollisesti koirat pidetään kiinni ja näin metsään mahtuvat myös ratsukot ja vältetään vaaratilanteet.

Pääset lukemaan Lappilaisen maksutta täältä