Pohjoisen nuoret uskovat yrittäjyyteen

Tallitontun piha on avoinna ympäri vuoden. Yrittäjinä siellä toimivat Marjo ja Pasi Eskelinen. Kuva: Marjo Eskelinen

Pohjoissuomalaiset nuoret uskovat muuta Suomea enemmän yrittäjyyteen. Tulevaisuususko työelämän suhteen on vahvaa. Jopa 82 prosenttia ammattiin valmistuvista nuorista uskoo löytävänsä oman alan töitä.

60% Pohjois-Suomen alle 30-vuotiaista ammattioppilaitoksessa tai ammattikorkeakoulussa opiskelevista nuorista suhtautuu myönteisesti itsensä työllistämiseen yrittäjänä. Viime vuonna vastaava luku oli 48 prosenttia. Tiedot selviävät Ilmarisen Taloustutkimuksella teettämästä nuorten työelämätutkimuksesta.

Matkailu vetää

– Pohjois-Suomessa on esimerkiksi paljon matkailuun liittyvää pöhinää ja jo valmiiksi kehittyneitä, kansainvälisestikin kiinnostavia keskittymiä, kuten hiihtokeskukset ja kaivokset. Näiden ympärillä on tilausta pienemmille kumppaniyrityksille, pohtii Ilmarisen tutkimusjohtaja Tomi Hussi.

Nuoret haluavat perustaa firman ja tarjota työpaikan myös muille alueen asukkaille. Tärkeää on työn mielekkyys ja mahdollisuus toteuttaa omia ideoita. Myös työn itsenäisyys, kuten mahdollisuus päättää itse asioista ja vapaus määritellä omat aikataulunsa, houkuttelee pohjoissuomalaisia nuoria.

Vahva usko työllistymiseen

82% uskoo löytävänsä oman alan töitä, kun vastaava luku oli viime vuonna 77.

– Opinnoissa onnistumisen edellytys on, että uskoo työllistymiseen. Substanssiosaaminen on edelleen tärkeää, vaikka koulutusalan voi myös nähdä välineenä tiedonkäsittelyvalmiuksien kerryttämiseen. Näin oman alan töitä ei nähdä enää niin kapeasta näkökulmasta, Hussi sanoo.

Työilmapiirin tulee olla avoin ja kannustava ja työn sisältö kiinnostavaa. Jos oman alan töitä ei löydy, 77 prosenttia pohjoissuomalaisista ammattiin valmistujista kokee olevansa valmiita udelleenkouluttautumaan. Muita kuin oman alan töitä on valmiita tekemään jopa 90 prosenttia.

 

Puhelinhaastatteluna toteutettuun tutkimukseen vastasi 100 Pohjois-Suomen ammattioppilaitoksessa tai ammattikorkeakoulussa opiskelevaa 17–29-vuotiasta nuorta.

Nuoresta lähtien intoa yrittäjyyteen

Rovaniemellä matkailupalveluihin saadaan koko ajan uusia yrittäjiä. 10 vuotta sitten Rovaniemen Paikallislinjat osakeyhtiön perustaneet Marjo ja Pasi Eskelinen eivät tuolloin päässeet alkuun, kun liiketoimintakauppa kariutui.

Uuden yrityksen perustamisesta he innostuivat vuosia sitten, ja vihdoin viime keväänä heidän luotsaamamaan aloitti Napapiirillä uusi yritys, kotieläinpiha Elf`s Farm Yard eli Tallitontun piha.

– Sopivaa paikkaa katseltiin, ja sitten kun se löytyi, niin toiminta pääsi alkamaan, selvittää yrittäjyyden alkutaivalta Marjo Eskelinen.

Eläimistä iloa

Rovaniemelle pitkään toivottu ja odotettu kotieläinpiha Elf’s Farm Yard, Tallitontun Piha, on toiminut Joulupukin Pajakylässä kevätalvesta lähtien. Siellä asustaa kilttejä lampaita, näyttävä vuohi, söpöjä kaneja, kukko ja kanoja, kesäaikaan myös ankkoja ja kalkkuna. Poniratsastusta on tilalla tarjolla silloin tällöin.

Lapsiperheille ja ryhmille

Tallitontun Pihalla on ulkoaktiviteetteja lapsille, kuten keinuja, hiekkavuori ja tasapainoliina. Pihalla on myös nuotiopaikka, ja kuivalla säällä on kaasugrilli käytössä. Kävijät voivat nauttia omia eväitä tai ostaa niitä myymälästä, joka sijaitsee Tallitontun Pihalla.

– Pihalle ovat tervetulleita myös päiväkotiryhmät, joita onkin jo ollut paljon. Palvelukotien väki on myös tervetullut ihastelemaan eläimiä, jotka toivottavasti toisivat iloa vierailijoille, kertoo yrittäjä Marjo Eskelinen.

 

Lappilainen