Ajokortti ja avaimet työelämään

Kolarin ompelupajalaiset käyttävät runsaasti kierrätettyä raaka-ainetta, kuten kirpputorilla myymättä jääneitä farkkuja. Työn äärellä Lilja Tcherednitchenko.

– Miten päin laitan nämä? Lilja Tcherednitchenko kääntelee nuken haalarin osia ompelupöydällä. Työvalmentaja Teresa Friman kumartuu auttamaan, ja oikeat puolet löytyvät vastakkain. Pöydällä on jo pino nukkevauvan kestovaippoja, paitoja, housuja ja haalareita.

Lilja on ommellut viimeksi yläasteella. Työpajalla hän on ensimmäisten viikkojen aikana oppinut muun muassa irrottamaan rikki menneen vetoketjun vaatteesta.

– Ihan mukavaa vaihtelua, Lilja nauraa.

Hän muutti puolisonsa kanssa Kouvolasta Kolariin joulukuussa, mutta koulutusta vastaavia matkailualan töitä ei ajokortin puutteen vuoksi löytynyt. Kolarin nuorten työpajalla ajokortin suorittaminen onnistuu opetusluvalla.

Opetuslupa työpajalta

Kolarissa toimii kaksi pajaa, joista nuoret ja vanhemmatkin hakevat uutta suuntaa työelämään ja päivittävät osaamistaan esimerkiksi erilaisia korttikoulutuksia suorittamalla. Työnteon ja opiskelun lisäksi pajan arkeen kuuluvat kaikkien yhteiset liikuntahetket ja kokkailukurssi marttojen johdolla.

Liljalle kolmen kuukauden työpajajakso on ollut mukava tilaisuus tutustua kolarilaisiin ihmisiin.

– Mä oon kyllä viihtynyt tosi paljon. Täällä on ihania ihmisiä.

Teresa kertoo, että pajalle tullaan piipahtamaan montaa eri reittiä: etsivän nuorisotyöntekijän saattamana, TE-palveluiden kautta, sosiaalitoimiston vinkistä tai ihan vain oveen koputtamalla. Pajalla voi suorittaa korttikoulutusten lisäksi esimerkiksi kokonaisen tutkinnon oppisopimuksella.

Ompelupajasta tuotemyyntiin

Hurhaus ja kartiini eli ompelupaja toimii tämän vuoden väistötiloissa Kolarin kirkonkylän Ojapolulla, kun varsinainen myymälä ja työtila keskellä kylää on vesivahingon korjaustöiden vuoksi suljettu. Väistötiloissa ei pidetä kahvilaa, mutta pajan tekijöiden käsityömyymälä on avoinna maanantaista perjantaihin. Liljan tekemien nukenvaatteiden lisäksi myymälästä löytää esimerkiksi pajalaisten tekemiä huonekaluja, mattoja, essuja, käsipyyhkeitä ja sisustusesineitä.

 

Teksti ja kuva: Milla Salo.