Mustaphan matka Marokosta Suomeen

Kun suomalaisperhe teki lomamatkoja Marokkoon useamman kerran, syntyi noilla matkoilla tuttavuuksia paikallisten kanssa. Tapaamisista virisi syvempiä ystävyyksiä ja suuri mielenkiinto uuteen kulttuuriin.

Vuosien myötä suhteet tiivistyivät ja paikallisten perheiden kanssa yhteistoiminta toi eteen uusia muotoja. Etenkin yksi perhe tuli läheiseksi. Tässä perheessä kasvoi nuori poika, jolla oli vaikea jalkavamma. Silloin nähtiin, että apua ei olisi tarjolla omassa maassa, mutta Suomessa jalan hoitoprosessia voitaisiin kokeilla.

Kun Mustapha, 15 v, oli mutkien kautta saatu Suomeen hoitoa saamaan ja asunut aikansa Pohjanmaalla, hoito eteni pikkuhiljaa. Poika alkoi kasvaa mieheksi, elämä tasaantui ja tuntui siltä, että Mustaphan tarina sietäisi tulla kerrotuksi. Tarinan kerrontaan pyydettiin rovaniemeläinen Riitta Tolonen. Näin syntyi Kantapään kautta, Mustapha Marokosta.

Kirja on lempeää luettavaa auttamisen halusta, toiveista, kulttuureista, uskonnosta, elämästä. Kerronta huokuu lämpöä, kauniita Marokon maisemia, kotielämää, toiveita ja työteliästä elämäntapaa. Kotimaassaan Mustapha kasvatti kyyhkysiä, kantoi vettä kodin tarpeisiin, auttoi arjen askareissa minkä pystyi, kunnes oli aika matkustaa Suomeen.

Pohjanmaalle perheeseen asumaan asettautuneelta pojalta puuttui yhteinen kieli, koti-ikävä kalvoi ja aika kävi pitkäksi. Hiljaisuus ja suomalaiseen kulttuuriin ei tahtonut päästä sisään, mutta Mustapa jatkoi kuitenkin elämäänsä uudessa maassa. Väliin nuori mies halusi palata kotimaahansa, täynnä turhautumista ja kiukkua, epäonnistumisen kokemuksia. Viimein Suomi vei voiton, yhteys kotimaahan säilyi ja Mustapha vieraili synnyinmaassaan useamman kerran.

Nuoren pojan varttuminen mieheksi on täynnä uuden oppimista, koulunkäyntiä, suomen kielen taitamista, ammattiopintoja ja oman paikan löytämistä suomalaisessa kulttuurissa. Mutta kantapään kautta moni asia on pitänyt oppia.

Tolonen, Riitta 2022. Kantapään kautta. Mustapha Marokosta. KKJMK.

 

Riitta Kemppainen-Koivisto