Lapin revontulien bongaajille opastusta

Kuva: Into kustannus.

Riitta Kemppainen-Koivisto

Kun yhdistää hieman avaruusfysiikkaa, tiedettä ja kuvaamista, syntyy helppolukuinen opas revontulten syntyyn ja niiden syvempään ymmärtämiseen. Helppotajuista ei revontulten ilmeneminen, muodot ja värien muodostuminen välttämättä ole, joten käsikirja opastaa reilusti heti alussa pomppaamaan sivulle 159, jos on kiinnostunut vain näiden valoilmiöiden valokuvaamisesta.

Revontulia näkyy Suomessa todennäköisesti parhaiten Lapissa, joka sijaitsee revontulivyöhykkeen alla. Tilastojen mukaan Kilpisjärvellä pimeän aikaan neljästä yöstä kolme ovat sellaisia, jolloin taivaalla valoilmiö on selkeästi nähtävissä.

Revontulten värit

Kirjan tiedoista on apua, kun visiteeraa maastossa kuvausreissulla ja tapaa toisen taivaan ihmettelijän. Small talkin voi aloittaa vaikka siitä, miksi revontulissa on eri värejä. Ulkomaalaisilta matkailijoilta kannattaa jatkaa käsikirjan ulkopuolelle, jos haluaa tehdä selkoa revontuliin liittyvistä uskomuksista.

Teos antaa vastauksia kaikille revontulista kiinnostuneille, niin luontokuvaajille kuin satunnaisille taivaantähyilijöille. Tutuksi tulevat erilaiset revontulimuodot, jota tukevat lukuisat revontulibongareiden ottamat kuvat. Vinkkien avulla lukija pystyy tulkitsemaan ja ennustamaan taivaan tapahtumia ja löytämään suotuisat bongauspaikat.

Palmroth, Miina & Jussila, Jouni & Hotakainen, Markus. 2018. Revontulibongarin opas. Into Kustannus Oy.