Itä-Lapin lähiruokaa lautasille

Lapin kaupallisen kalastuksen hyödyntämätön sivusaalis on useita satoja tonneja vuodessa. Sodankylän Unarinjärvellä kalastaja Jari Annala saa muikun ohella saaliiksi tonneittain kuoretta. Kuva: Filippo Dias

 

Itä-Lapissa kasvatetaan, kalastetaan ja kerätään marjoja luonnosta. Niitä ei kuitenkaan pääse päiväkodeissa, kouluissa tai palvelukodeissa nauttimaan, kun kukaan ei niitä tilaa.

Paikallisten viljelijöiden perunoita ja porkkanoita, kerääjien lähialueelta poimimia marjoja ja lähivesistä saatua kalaa moni kuitenkin mielellään söisi. Kuluttaja haluaa laadukasta lihaa, tuoretta leipää, naapurin poimimia marjoja ja paikallisen yrityksen valmistamia mehuja ja hilloja.

 

Sodankylästä mallia muillekin

Savukoskella, Sallassa ja Kemijärvellä kootaan yhteen paikallisia yrityksiä. Ne kokoavat omat tuotetietonsa yhteen ja pohtivat, miten kuljetuskulut saadaan pienenemään ja miten yhteisiä tarjouksia voi hankinnoista päättäville tehdä.

 – Kunnissa tulee varmistaa, että paikallisilla tuottajilla on tietoa ja mahdollisuus osallistua julkisen sektorin kilpailutuksiin. Myös suora tuottajien yhteys yksityisiin ruokapalveluyrityksiin tulisi varmistaa, kertoo Petri Muje Lapin ammattikorkeakoulusta.

 Lapin AMK:n Kohti kestäviä hankintoja -hankkeen kautta ruokatuotannon parissa toimivat voivat osallistua yhdessä isompiin kuntien kilpailutuksiin.

– Näin saadaan lähiruokaa enemmän julkisen sektorin ruokaloihin ja tuotannon kysyntää kasvatettua, toteaa projektipäällikkö Mika Uitto.

Kun alueen kunnat ja muut ruokaostoista päättävät isot toimijat innostuvat suosimaan lähiruokaa ja ovat valmiita siitä maksamaan, hyötyy myös ympäristö. Kestävä kehitys saadaan konkretian tasolle ja kohta jo yksityiset kuluttajat ovat halukkaita ostamaan paikallista lähiruokaa. Sodankylässä saatuja hyviä kokemuksia halutaan hyödyntää koko Lapissa lähiruoan saamiseksi osaksi julkisia ruokapalveluja.

 

Porosta ja kalasta saa enemmän

Poron sisä-ja ulkofilee, kalaa valmiiksi fileroituna. Näistä on helppo pyöräyttää gurmeeta illalliselle ja juhlapöytään.

Pohjoisen eläimistä syntyy myös herkullista arjen ruokaa, kun osataan paistaa ja hauduttaa sisäelimiä, maustaa ne makoisiksi ja tutustua aiemmin vähemmän tutuksi tulleisiin kalalajeihin. Kuore ja lahna pääsevät oikeuksiinsa, kunhan vain kokki tietää, miten niistä herkkua laittaa.

– ElinAsia – hankkeessa tätä kokeiltiin, kun kalastajat ja poromiehet pääsivät tutustumaan kiinalaisravintolan kokkeihin, ja näin ravintolan menulistalle syntyi aivan uutta tarjottavaa.

 

Ihmiset ovat valmiita kestävään kehitykseen

Kestävä kehitys ja hiilineutraalisuus ovat suuria sanoja ja tavoitteita. Mielipiteet ovat muokkautuneet pikkuhiljaa ja poliitikot ovat entistä valmiimpia konkreettisiin tekoihin. EU tukee rakennerahastojen kautta kokeiluja, pilotteja ja selvitysten tekoa, jotta kestävä kehitys olisi osa arkea kotona, kouluissa ja työpaikoilla.

Sitten kun kuluttajat, eli me kaikki, ostamme lähellä tuotettua, vähemmän pakattua ruokaa, muutos tapahtuu. Voimme itse kukin olla mukana edistämässä omalla kulutuskäytöksellämme kestäviä paikallisia energiantuotantomuotoja, kuljetusratkaisuja ja lähiruoan tuotantoa.

Hankkeesta tarkemmin os. https://kestavalappi.fi/

 

Rovaniemen REKO-rinki kasvaa

Rovaniemellä lappilaisten tuotteita voi yksittäinen kuluttaja tilata ja maksaa kotisohvalta käsin. Tekijät, tuotekuvat ja hinnat on Rovaniemen REKOringin Facebook-sivulla, jossa ne tilataan ja sovitaan maksusta. Nouto tapahtuu kaupungintalon parkkipaikalta kaksi kertaa kuukaudessa torstaisi-iltaisin suoraan tuottajalta. Lisäksi useissa vähittäiskaupoissa ja ravintoloissa tuodaan aiempaa paremmin esille paikallisia lappilaisia tuotteita ja raaka-aineita.

 

 

Lappilainen