Tornionlaakson Väyläfestivaali uudistuu

Tornionjoen varrella saadaan nauttia monenmoisesta ohjelmatarjonnasta Väyläfestivaaleilla. Yksi esiintyjistä on yhtye Freija.

28.6.-9.7. vietetään pohjoisen Suomen ja Ruotsin juhlaviikkoja. Ohjelmassa on kuukauden mittaiset taiteilijaresidenssit Kolarissa, Muoniossa ja Enontekiöllä. Pitkin jokivartta seitsemän kunnan alueella käyvät esiintymässä ovat mm. Freija-yhtye, Markus Wargh ja Jan-Erik Gustafsson.

Torniossa käynnistyvän ja Kiirunan sekä Kilpisjärven erämaahan ulottuva festivaali koostuu musiikin eri lajeista ja luontoon sijoitettavasta runonäyttelystä.

Taitelijaresidenssit uutuutena

Residenssitaiteilijoita on tänä kesänä mukana kolme. He tuovat festivaalin ohjelmaan kirjallisuutta, ryijytaidetta sekä nukketeatteritaidetta. Taiteellisen työryhmän johtaja Paavali Jumppanen kertoo:

-Olemme jo usean vuoden ajan haaveilleet festivaaliviikkoa pidemmistä taideresidensseistä, jotka mahdollistavat eri alojen taiteilijoille työskentelyn Tornionlaakson inspiroivassa ympäristössä. Nyt toteutuessaan residenssit tuovat kolme tunnustettua taiteilijaa pohjoisen luonnon keskelle kuukauden ajaksi. He myös vetävät taideharrastajille suunnattuja työpajoja, joiden myötä voimme omalta osaltamme olla rikastuttamassa taiteen harjoittamista pohjoisessa.

Aineen taidemuseosta aloitetaan

Uutena avauksena on festivaalin aloitus uudistuneessa Aineen taidemuseossa Torniossa, jossa kuullaan sekä pohjoismaista pianomusiikkia että kirjailijavieraan myötä keskustelua Lapin sodan aikaan sijoittuvan romaanin ympärillä.

Luontoon sijoitettavaa taidetta koetaan Kirunan ja Kilpisjärven karunkauniissa maisemissa, kun Nils-Aslak Valkeapään runoutta ja sen innoittamaa musiikkia esitetään siellä.

Poimintoja ohjelmasta

28.6. Avajaiset Aineen taidemuseossa, jossa ovat mukana kirjailija Petra Rautiainen keskustelemassa päätoimittaja Antti Kokkosen kanssa työn alla olevasta uudesta Tornioon ja Lapin sodan aikaan sijoittuvasta romaanista. Aineen taidemuseossa esiintyy myös Sibelius-työnsä ansioista palkittu pianisti Folke Gräsbeck, joka soittaa konsertissaan pianomusiikkia kaikista viidestä pohjoismaasta.

29.6. Ylitornion kirkossa esiintyy Luulajan tuomiokirkon urkuri Markus Wargh sekä arvostettu klassinen saksofonisti Carl-Henrik Fernandi. Duon ohjelmistona on heidän itsensä luomia sovituksia César Franckin uhkeista urkukoraaleista.

30.6. Särkilahden kirkossa Övertorneålla kansanmusiikkiyhtye Freija esittää läpileikkauksen palkitusta tuotannostaan. Vuonna 2018 avattu Särkilahden kirkko rakennettiin alkuperäisten piirustusten mukaan vuoden 1617 Tornionjoen suurtulvassa tuhoutuneen Lapin vanhimman kirkon tilalle.

30.6. Övertorneån kirkon renessanssimusiikin konsertissa Ruotsin vanhimpia urkuja soittavat urkuvirtuoosit Katrin Meriloo ja Paavali Jumppanen.

1.7. Emma-palkittu kansanmusiikkiyhtye Freija esiintyy koko perheen konsertissa Ylitornion kunnantalolla.

1.7. Övertorneån kirkossa kuullaan kahta maailmankuulua jousisoittajaa, kun viulisti AnnaLiisa Bezrodny ja sellisti Jan-Erik Gustafsson debytoivat festivaalilla. Konsertin ohjelmistossa on mm. J.S.Bachin ja Zoltán Kodályn musiikkia.

Runokätköjä etsitään luonnosta

”Aurinko, isäni”-runokätköt on luontoon sijoitettava näyttely, jonka kirjallisuustutkija Kari Sallamaa on koostanut Nils-Aslak Valkeapään runoista. Saksofonisti Jukka Perko on säveltänyt runojen inspiroimat soitteet, jotka yleisö voi kuunnella älylaitteeltaan runot löydettyään. Festivaalin alla julkaistava runokartta ohjaa yleisön runojen äärelle, paikalliset tuttuihin ja matkalaiset uusiin kohteisiin. Runokätköt sijoitetaan Kilpisjärven ja Kiirunan alueen luontoon 26.6.–15.7. väliseksi ajaksi.

Kolarin, Muonion ja Enontekiön Taitelijaresidenssit

Väyläfestivaalin kolme taiteilijaresidenssiä järjestetään Kolarissa, Muoniossa ja Enontekiöllä. Residenssit kestävät kuukauden ajan ja päättyvät festivaaliviikolla. Residenssitaiteilijat esiintyvät festivaalilla, lisäksi he ohjaavat alueen taideharrastajille suunnatut työpajat. Kesän residenssitaiteilijoita ovat kirjailija Petra Rautiainen, nukketeatteritaiteilija Jose Salo sekä ryijytaiteilija Melissa Sammalvaara.

3.7. Äkäslompolon Navettagalleriassa Melissa Sammalvaara kertoo Ryijyt kylässä -näyttelystään.

4.7. Kolarin kirjastolla Petra Rautiainen lukee tuotantoaan.

5.7. Enontekiön kotiseutumuseolla Hettassa Jose Salo esittää maistiaisia Kuunjänis-varjonukketeatterinäytelmästään.

26.6.–9.7. Ryijyt kylässä -näyttely Karilan Navettagalleriassa Äkäslompolossa. Melissa Sammalvaaran ryijyjä

 

 

Riitta Kemppainen-Koivisto